Gallgångscoccidios.

Idag tänkte jag dela med mig av bilden jag tog på en lever som var drabbad av coccidios (hösten 2011).
Gallgångscoccidios kallas ofta felaktigt för "levercoccidios", vilket låter bra och folk förstår vad man menar, fast det är inte den rätta benämningen.
Gallgångscoccidois hittade jag på en kanin jag slaktade hösten 2011, kaninen hade inga yttre symptom på att något var fel, den slaktades pga. "platsbrist" och sedan det är ett av mina syften med att ha kaniner över 3 kg.
Jag sökte runt på nätet och hittade svar, jag insåg att behandling av alla kaniner i besättningen + sanering av burar var nödvändigt!
Sen började jakten på en veterinär som ville ta emot mig och min lever, det var inte lätt. Jag fick en stark känsla av att så snart man säger ordet "kanin" så är man inte välkommen. Det finns minst 4 olika veterinärkliniker där jag bor, alla hänvisade till Mälarkliniken i Sigtuna "där är de så duktiga på kanin".
För mig tar det 1 timme att åka till Mälarkliniken, visst, jag åker dit om det är något mystiskt jag vill utreda på mina kaniner, där en specialist är nödvändigt.
Nu stod jag med en lever i hand och ville bara ha medicin!
Till slut fick jag tjatat mig till en tid hos en lokal veterinär, det räckte inte att ta med levern dock...veterinären måste även undersöka en levande kanin "som visar symptom". Jag tog med en vuxen hona som var lite tunn över ryggen och visade upp henne och levern.
Jag fick utskrivet Bactrim till den vuxna kaninen, inget till resten av besättningen. Det skulle jag få först när SVA hade svarat på OM det var gallgångscoccidios "suck"!
Jag åkte hem med kaninen och Bactrimen (som jag tidigare använt mot luftvägsinflammation på tamråttor) och tyckte att det lät konstigt. Bactrim är mor bakterier har jag fått lära mig. Jag ringde SVA och de sa att Bactrim visst används mot coccidios.
Jag ger mig inte så lätt dock och kollade runt ytterligare och den info jag hittade var att Bactrim inte är särskilt effektivt mot coccidios och med tanke på vad det krävs av tid och arbete för att medicinera och sanera en besättning så vill man självklart ha ett effektivt preparat!
När svaren från SVA kom så var det gallgångscoccidios, jippi!
Jag bad om att få SB3 (Essbetre) som skulle vara det effektivaste mot coccidios, och som dessutom kan ges via dricksvattnet!
"Nej, det går inte! Det är bara till höns!" ...var svaret jag fick!
Happ...
Men Baycox då? Det ska också vara effektift, även fast det inte är lika enkelt att ge OCH  det är flera månaders karens!
 "Ja, det går bra!"
Jag fick recept, köpte en flaska, behandlade i 5 dagar, sanerade och behandlade sedan i 5 nya dagar!
I februari 2012 kunde jag slakta mina första kaniner efter karensen, inga av de jag slaktade hade förändringar på levern!
Just ja, bilden:
Levern på bilden har legat i frysen, därför har gallan "färgat av sig" lite till omgivningen.
Gallan är den svartgröna lilla "säcken" lite ovanför mitten på levern.
Längst ner på bilden ser ni själva coccidierna, det är vita kapslar med parasiter inuti. Det finns ett antal i varje, hur många minns jag tyvärr inte.
Gallgångscoccidios drabbar oftast kaninungar, ungdjur eller kaniner med dåligt immunförsvar värst! En frisk, stark kanin kan ha gallgångscoccidios utan att det syns!
En vuxen hona kan ha det utan att det syns, fast hon kan föra över det på sina ungar...som då får dålig tillväxt från ungefär 4 veckor.
Det finns mycket mer att säga om coccidios, det här är bara en av alla olika varianter...fast jag tror det är den vanligaste. Det finns många flera som sagt, tarmcoccidios är en av dem. Den är mycket mer aggressiv och brukar kunna ta död på många djur innan man hittar problemet och sätter in rätt behandling!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0